Gezonde kant-en-klaarmaaltijden in de maak, met dank aan de crowd

Duurzaam communicatie- en marketingadviseur Inge De Clerck lanceert samen met een groep gelijkgezinden op 4 oktober een crowdsourcingsactie en investeringscampagne voor het project Dagvers. Zij willen een coöperatieve onderneming oprichten die dagverse duurzame en biologische kant-en-klaarmaaltijden op de markt brengt. “Er is nood aan kant-en-klaarmaaltijden die je niet
met een schuldgevoel opzadelen”, aldus Inge De Clerck. Deze eerste communicatieve fase wordt deels gefinancierd door het Projectfonds Duurzame Stad van Stad Antwerpen.

Het was de initiatiefneemster zelf die de nood aan gezonde kant-en-klaarmaaltijden ervoer. “Ik heb als alleenstaande moeder met een druk professioneel leven niet altijd genoeg tijd om zelf te koken. Meer dan ik wou kwam er een kant-en-klare supermarktlasagne op tafel. Met een blik op de ingrediëntenlijst weet je dat die vol vet, suiker, zout en bewaarmiddelen zit. En dat terwijl ik zoals meer mensen tegenwoordig toch veel belang hecht aan verse voeding vol smaak. De teleurstellingen en het schuldgevoel zetten mij aan het denken. Samen met mijn ervaring op de Plukboerderij waar ik sinds een paar jaar lid van ben. Zo kwam ik tot Dagvers.” 

Focus op gezinnen met kinderen
 Omdat Inge De Clerck bij navraag in haar omgeving blijkbaar niet de enige was met dit probleem, en het voor veel mensen daarenboven ook moeilijk is om gezonde en smakelijke kindvriendelijke gerechten te vinden, focussen ze zich op gezinnen.

Van boer tot bord in drie dagen 
Het concept van Dagvers is panklaar. “Werken met dagverse biologische ingrediënten is voor ons een must. Verschillende lokale bioboerderijen en CSA’s (Community Supported Agriculture) staan achter het verhaal en willen voor die ingrediënten zorgen. Zijn ze lokaal niet verkrijgbaar, dan zullen ze wel nog steeds bio en fair trade zijn. Een maatwerkbedrijf zal instaan voor de productie van de dagschotels. Er is keuze tussen vegetarisch en vlees/vis, kindvriendelijk en uitdagend. Voor de levering willen we beroep doen op een duurzame logistieke partner. Waarom de resolute keuze voor duurzaamheid? We weten dat niet elke consument om bio vraagt. Toch vinden we duurzaamheid doorheen heel de keten belangrijk. De klant hoeft zich hierbij dus geen vragen te stellen. Volgens ons ligt de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen bij de producten, niet bij de klant.”

Crowsourcingactie om haalbaarheid te toetsen en product te verfijnen
Op 4 oktober lanceert Inge De Clerck een crowdsourcingactie om de haalbaarheid te toetsen bij het grote publiek en het product en aanbod te verfijnen. Hiervoor kreeg ze fondsen beschikbaar van het Projectfonds Duurzame Stad van Stad Antwerpen, dat hiermee aantoont dat het gelooft in het project. “De eerste reacties zijn bijzonder positief, maar we willen zeker zijn dat de modale consument de kant-enklaarmaaltijden van Dagvers ook weet te smaken. Alle meningen zijn welkom. Zowel over de samenstelling van de dagschotels, de leveringsmethoden als de prijs. Deelnemen aan proefpanels kan binnenkort ook. Naast de crowdsourcingactie zetten we binnenkort ook een crowdfundingactie op, en zoeken we investeerders die het project mee willen realiseren. De uiteindelijke bedoeling is om van Dagvers een coöperatieve organisatie te maken. Op die manier blijft iedereen betrokken en creëren we een community.

Tot op heden mocht Dagvers beroep doen op de kennis en inbreng van een groep geëngageerde partners:

 • Sjoerd De Clerck, businessdevelopment specialist
 • Birgit Debruyn, advocaat aan de balie van Antwerpen
 • Nico Daenens, CEO Diensten aan huis.
 • Filip Fransen; duurzaam catering expert WitLov
 • Robby Kelchtermans, CSA-boer, Het Blokhuis Herk-De-Stad
 • Tom Torremans: duurzaam copywriting specialist Sensato
 • Greet Heylen, duurzaamheidsexpert
 • Romina Rico, communicatiespecialist
 • Jan Van Hove, Webkrunch
 • Auke De Clerck, designer
 • Katrien Viane, No Stress Productions
 • Koen Broos, Fotograaf
 • Koen De Graeve, stem
 • Stijn Cole, Earbug.
Contacteer ons
Inge De Clerck Oprichtster Dagvers
Sara Vermassen UPR Corporate
Inge De Clerck Oprichtster Dagvers
Sara Vermassen UPR Corporate
Over Dagvers

DAGVERS staat voor gezonde, kindvriendelijke artisanaal bereide maaltijden gemaakt met biologische ingrediënten, geproduceerd in een korte keten en gemakkelijk duurzaam geleverd. Daarnaast wil DAGVERS een werkplaats zijn voor de kwetsbaren op de arbeidsmarkt en een positieve impact genereren op mens- en milieugebied. Uit de crowdsourcing (online enquête) in oktober 2016 bleek uit de antwoorden van meer dan 500 respondenten dat er een duidelijke vraag was naar dit aanbod. De reward based crowdfunding die in december 2016 werd gehaald, bevestigde de vraag van de markt. In maart 2017 werd vervolgens de cvba opgericht en op 14 mei 2017 sloot DAGVERS met succes haar eerste crowdfundingsactie af waarbij aandelen aan het grote publiek werden aangeboden. DAGVERS levert sinds eind mei 2017 maaltijden via afhaalpunten en aan huis in de regio Antwerpen en breidt haar activiteiten voor levering thuis of op kantoor nu ook uit in Gent en Brussel. Via Smartmat levert Dagvers over heel Vlaanderen bij aankoop van een maaltijdbox. www.dagvers.org