Ouders met kinderen lanceren gezonde & kindvriendelijke dagverse kant-en-klaarmaaltijden

Ouders met kinderen lanceren gezonde & kindvriendelijke dagverse kant-en-klaarmaaltijden

Duurzaamheid en ‘the crowd’ staan centraal bij Dagvers

Ondernemende ouders met kinderen lanceren deze maand DAGVERS. Deze coöperatieve vereniging mikt op gezinnen die nood hebben aan dagverse duurzame en biologische kant-en-klaarmaaltijden wanneer ze er door tijdsdruk niet toe komen om zelf te koken.  Twee op drie ouders zeggen verschillende keren per week met dit probleem te kampen. Via een een crowdsourcing en -fundingcampagne wil DAGVERS maximaal ouders betrekken bij het project (www.dagvers.org).

Uit een recente bevraging* van ouders met kinderen én een drukke dagtaak blijkt dat meer dan een op vier (28%) drie keer in de week problemen ervaart om gezonde maaltijden op tafel te krijgen. Bij 23% stelt dat probleem zich twee keer per week, bij 15% vier keer per week. Voor 13% is het zelfs vijf, zes en zeven keer per week een uitdaging. Meer dan de helft van de respondenten eet een tot drie keer per week ook take-out of aan huis geleverd eten. Ook kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt lossen de nood mee op voor 27% van de gezinnen.

Voor wie gemakkelijk én gezond én kindvriendelijk wil eten bestaan er voorlopig geen echte alternatieven. Daarom komen wij met een formule van kant-en-klaarmaaltijden die je niet met een schuldgevoel opzadelen nadat je je gezin weer een ongezonde snelle maaltijd hebt voorgeschoteld. En ook over de productie moet je je niet schuldig voelen. De DAGVERS-gerechten worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zo via een opleidingsproject doorstromen naar reguliere jobs. We gebruiken verse, lokale, biologische en fair trade ingrediënten zonder bewaarmiddelen, in samenwerking met lokale (bio)boeren en onze maaltijden worden daarnaast duurzaam verpakt en geleverd”, aldus Inge De Clerck, initiatiefneemster en woordvoerster van DAGVERS.

Voor het hele gezin

Uit de bevraging blijkt nog dat 60% altijd met hele gezin samen eet en 32% meestal. Deze positieve tendens wil DAGVERS bestendigen door gerechten aan te bieden die gesmaakt worden door het hele gezin.

We willen variatie en verrassing brengen in onze gerechten, maar ook traditie in ere houden. Elke dag zal er de keuze zijn uit twee schotels. Eentje ervan is steeds kindvriendelijk. De andere maaltijd bereiden we volgens ‘de nieuwe keuken’. En er is altijd de keuze tussen veggie en vlees of vis. Natuurlijk hebben we aandacht voor bepaalde allergieën en gevoeligheden, want 26% van de respondenten gaf aan hiermee problemen te hebben. De menu’s wisselen trouwens mee met de seizoenen”, vertelt Inge De Clerck.

Tegen voedselverspilling

Om voedseloverschotten tegen te gaan, wil DAGVERS dat klanten geruime tijd op voorhand hun bestelling doorgeven. Zo weten de boeren exact wat ze tegen wanneer moeten oogsten en kan het keukenteam zich hierop afstemmen. Werken volgens deze korte keten maakt het mogelijk om dagverse gerechten te leveren. Het proces van de oogst bij de boer tot de maaltijd op tafel duurt slechts drie dagen. Waar mogelijk werkt Dagvers met ‘lelijke’ groenten of overschotten, die anders niet tot bij de consument zouden geraken. Zo vergroten ze de positieve impact van hun werking.

Crowdsourcing en -funding goed gestart

Dit project van en voor ouders met kinderen kan maar van start gaan indien er voldoende middelen gevonden worden. Naast een crowdsourcingenquête die het project mee haar finale vorm geeft, loopt er sinds begin november daarom een crowdfundingcampagne voor DAGVERS. Zij willen zo 10.000 euro inzamelen om de productie van de eerste kant-en-klaarmaaltijden op te starten. Wie een bedrag boven de 10 euro stort, krijgt hiervoor iets in ruil. Dat kan gaan van maaltijden, soep, een soepkom en een uitnodiging voor het lanceringsfeest met barbecue.

*DAGVERS peilde de voorbije zes weken bij 400 gemotiveerde ouders met kinderen (overwegend hoger opgeleide vrouwen) naar hun behoeften op het vlak van maaltijden voor het gezin.

De groep geëngageerde partners

Tot op heden mocht Dagvers beroep doen op de kennis en inbreng van een groep geëngageerde partners:

Inge De Clerck – Duurzaam marketing- en communicatie adviseur IDC
Sjoerd De Clerck, businessdevelopment specialist
Birgit Debruyn, advocaat aan de balie van Antwerpen
Nico Daenens, CEO Diensten aan huis.
Marc Van Buul: ondernemer - Dienstenthuis Antwerpen
Tom Torremans: duurzaam copywriting specialist Sensato
Robby Kelchtermans, CSA-boer, Het Blokhuis Herk-De-Stad
Greet Heylen, duurzaamheidsexpert
Romina Rico, Karin Vandaele en Kaat Van Haesendonck communicatie- marketingspecialisten
Filip Fransen; duurzaam catering expert WitLov
Jan Van Hove, Webkrunch
Auke De Clerck, designer
Katrien Viane, No Stress Productions
Koen Broos, Fotograaf
Koen De Graeve, stem
Stijn Cole, Earbug
Jan Van Roie & team - Sense
Erik Struys & Yelena Busschots, consultants media, stakeholder en influencer relations UPR
CitiCubes
Warnez Potatoes
De Plukboerderij Schelle

Contacteer ons
Over Dagvers

DAGVERS staat voor gezonde, kindvriendelijke artisanaal bereide maaltijden gemaakt met biologische ingrediënten, geproduceerd in een korte keten en gemakkelijk duurzaam geleverd. Daarnaast wil DAGVERS een werkplaats zijn voor de kwetsbaren op de arbeidsmarkt en een positieve impact genereren op mens- en milieugebied. Uit de crowdsourcing (online enquête) in oktober 2016 bleek uit de antwoorden van meer dan 500 respondenten dat er een duidelijke vraag was naar dit aanbod. De reward based crowdfunding die in december 2016 werd gehaald, bevestigde de vraag van de markt. In maart 2017 werd vervolgens de cvba opgericht en op 14 mei 2017 sloot DAGVERS met succes haar eerste crowdfundingsactie af waarbij aandelen aan het grote publiek werden aangeboden. DAGVERS levert sinds eind mei 2017 maaltijden via afhaalpunten en aan huis in de regio Antwerpen en breidt haar activiteiten voor levering thuis of op kantoor nu ook uit in Gent en Brussel. Via Smartmat levert Dagvers over heel Vlaanderen bij aankoop van een maaltijdbox. www.dagvers.org